در اصطلاح شینگن به منطقه ای در اروپا می گویند که در آن 26 کشور نیاز به پاسپورت و بقیه محدودیت های مرزی برای تردد اتباع را حذف کرده اند و به همین دلیل همه آن 26 کشور به منزله کشوری واحد به شمار می آیند. هرچقدر این کشورهای عضو منطقه شینگن در قبال اتباع خود و رفت و آمد مرزی آسان می گیرند، در مقابل آن، برای کشورهائی که برای ورود به این حوزه نیاز به ویزا دارند سختگیر هستند، باید توجه داشته باشید که کشورهای اروپائی مطرح بسیاری به عضویت این منطقه درآمده اند، به همین دلیل این ویزا از ارزش و اعتبار بسیاری در سرتاسر جهان برخودار است.
شینگن چیست؟
تلفظ درست شینگن، شنگن Schengen می باشد، در این بین 3 کشور سوئیس، نروژ و ایسلند عضو اتحادیه اروپا نیستند اما عضو شینگن هستند. 26 کشور عضو شینگن عبارتند از: دانمارک، فنلاند، فرانسه، چک، استونی، بلژیک، اتریش، مجارستان، آلمان، یونان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، مالت، پرتغال، لهستان، اسلوونی، اسلواکی، سوئد، سوئیس و لیختن اشتاین. این منطقه با عناوینی همچون بزرگترین منطقه بدون نیاز به پاسپورت جهان یاد شده است.
توافقنامه شینگن از طرف کشورهای هلند، فرانسه، بلژیک، آلمان غربی و لوکزامبورگ در سال 1985 در روستائی به نام شنگن به امضاء رسید. در ابتدا این توافق بین پنج کشور بود. با امضای این توافق نامه توسط آلمان متحد در سال 1990 پس از اتحاد دو کشور آلمان شرقی و آلمان غربی، این توافق نامه کامل شد. پس از گذشت سال ها کشورهای دیگر نیزبه این توافق پیوستند، به جز ایرلند و بریتانیا، تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا بااین توافق نامه هم پیمان شدند.
ویزای شینگن چیست؟
برای کاهش مشکلات رفت و آمد و برداشت ایستگاه های بازرسی مرزی و همچنین برای ورود آزاد و بدون ویزای کشورهایاروپلئی این عهدنامه بین کشورهای اتحادیه اروپا به امضاء رسید. بنابر آمارهای سال 2011، کشور فرانسه بیشترین ویزای شینگن را صادر می کند. اینکه با این ویزا چقدر می توانید در اروپا و کشورهای اروپائی اقامت و مسافرت کنید، بستگی به نوع ویزا دارد، به طور مثال اگر ویزای شما توریستی باشد، 90 روز اجازه ماندن در اروپا را دارید. به همراه داشتن ویزای شینگن نیز بدین معناست که شما می توانید به تمام کشورهای عضو پیمان اروپا سفرکنید که معمولا مدت اعتبار این ویزا نیز سه ماه می باشد.
کشورهای عضو پیمان و منطقه شینگن
اگر از هریک از کشورهای عضو شینگن ویزا گرفته باشیید، می توانید به 25 کشور دیگر که عضو پیمان شینگن هستند بدون مشکل و محدودیت سفر کنید. باید به این نکته توجه کنید که از آن کشوری که آن را به عنوان مقصد اصلی سفر در نظر گرفته اید برای درخواست ویزا اقدام کنیدغ مقصد اصلی به این معنی می باشد که شما قصد دارید بیشترین زمان سفر خود را در آن کشور سپری کنید.
انواع ویزای شینگن
برای ینکه بدانید چند نوع ویزای شینگن وجود دارد، بهتر است این قسمت را با دقت بیشتری بخوانید زیرا شناخت انواع ویزای شینگن برای شما بسیار مهم می باشد.
- ویزای شینگن نوع A: این نوع از ویزای شینگن برای مسافران، این امکان را فراهم می کند تا بتوانند ویزای ترانزیت هوائی بگیرند که به این نوع ویزا اصطلاحا ویزای ترانزیت می گویند. با اخذ ویزای شینگن نوع A می توانید با هواپیما و هوائی وارد فرودگاه مقصد شوید. این ویزا زمانی قابل اخذ می باشد که نیاز به تغییر خط هوائی داشته باشید یا هواپیما نیازمند سوختگیری باشد. به این ترتیب می توانید وارد کشور مقصد گردیده و پس از رفع مشکل از طریق مرز هوائی، فرودگاه را به مقصد دیگری ترک کنید.
- ویزای شینگن نوع B: ویزای نوع B از ویزاهای ترانزیت می باشد که این با این ویزا می توانید خاک کشور مورد نظر را به مقصد دیگر، از راه مرزهای زمینی یا از طریق دریا ترک کنید. باید دقت کنید که در کمتر از 5 روز باید خاک این کشور را ترک کنید.
- ویزای شینگن نوع C : ویزای نوع C یا ویزای توریستی یکی دیگر از انواع ویزاهای شینگن می باشد. با اخذ این ویزا می توانید در کمترین زمان ممکن به کشور مقصد سفر کنید. ویزای توریستی این امکان را به شما می دهد تا حداکثر به مدت 3 ماه( 90 روز ) در خاک کشور مقصد اقامت کنید. این ویزا برای اهدافی مثل گردشگری، رویداد فرهنگی، ورزشی و بازدید از اقوام در این کشور می باشد و بسته به اهداف سفر به سه دسته تقسیم می شود:
- ویزای سینگل یا یک بار ورود
- ویزای دوبار ورود
- ویزای مولتیپل یا چندبار ورود
ویزای سینگل: این ویزا فقط برای ورود به یکی از کشورهای عضو شینگن می باشد و به محض اینکه از محدوده شینگن خارج شدید اعتبار آن منقضی می شود، حتی اگر مدت زمان اعتبار آن به پایان نرسیده باشد. جابجائی بین کشورهای عضو پیمان شینگن در این ویزا اشکالی ندارد.
ویزای دوبار ورود: این ویزا نیز مانند ویزای یک بار ورود است، با این تفاوت که فردی که این ویزا را دارد اجازه دارد در بازه 180 روزه و تا زمان اعتبار ویزا، دوبار به کشوری در ناحیه شینگن وارد شود که البته شرایط و محدودیت های زمانی نیز برای همین فرصت دوبار وجود دارد.
ویزای مولتی شینگن یا چندبار ورود: این ویزا به فرد اجازه می دهد بدون محدودیت و به دفعات وارد یکی از کشورهای حوزه شینگن شود. محدودیت این ویزا به بازه زمانی آن باز می گردد؛ به این معنی که این ویزا اقامت و تردد را به مدت 90 روزدر منطقه شینگن جواز می دهد.
- ویزای ملی یا ویزای نوع D شینگن: این ویزا برای افرادی صادر می گردد که برای کار، تحصیل یا اقامت دائمی باید در یکی از کشورهای این منطقه اقامت داشته باشند. به بیان دیگر ویزای ملی شینگن برای افرادی صادر می گردد که برای هدفی خاص مانند کار یا تحصیل و برای مدت طولانی نیاز به اقامت در یکی از کشورهای اروپائی دارند و پس از تمام شدن مدت مشخص، به کشور خود باز می گردند.
می توان ویزای نوع D را به دو دسته سینگل و مولتی تقسیم کرد:
- ویزای نوع D شینگن-سینگل:این ویزا برای مواردی مانند زمانی که فرد با هدف استفاده از خدمات درمانی قصد اقامت محدود و برای دوره ای تعیین شده در یکی از کشورهای عضو ناحیه شینگن را دارد و پس از اتمام کارش به کشور خود بازخواهد گشت و به صورت یکبار ورود صادر می گردد.
- ویزای نوع D شینگن-مولتی: با ویزای چندبار ورود فرد بدون نیاز به اخذ هرگونه ویزای دیگری در اروپا اجازه دارد بدون محدودیت به تمام کشورهای حوزه شینگن سفر نماید. افراد زیر می توانند برای این نوع ویزا اقدام نمایند:
- دانشجویان خارجی که برای پیگیری کردن پروژه های تحقیقاتی تحت شرایط خاص و برای مدت مشخص به کشورهای حوزه شینگن سفر می کنند.
- دانشجویان بینالمللی که می خواهند تحصیل خود را در ی کی از مقاطع تحصیلی در کشورهای عضو شینگن آغاز کنند که ویزای آن ها یک ساله است و این ویز امکان تمدید دارد.
- افراد متخصصی که به منظور به اشتراک گذاشتن تخصص خود به کشورهای منطقه شینگن سفر می کنند که هنرمندان، ورزشکاران و … در این دسته قرار می گیرند.
- پروژه یا فعالیتهای آموزشی و علمی در یک مرکز تحقیقاتی یا موسسه معتبر آموزشی در کشورهای حوزه شینگن.
- موارد اضطراری مانند شرایط حاد پزشکی که فرد نمی تواند پس از تمام شدن مهلت ویزای ملی منطقه شینگن را ترک کند.
- ویزای اعتبار محدود منطقه ای شینگن: این ویزا نوعی ویزای موقت است که به دلایل اضطراری و با شرایطی خاص صادر می شود. یکی از رایج ترین موارد برای صدور ویزای اعتبار محدود منطقه ای شینگن در شرایط اضطراری، دلایل انسان دوستانه است. الصاق کردن این ویزا در گذرنامه به این معنی خواهد بودکه فرد تنها مجاز به سفر به همان کشوری است که ویزا دریافت کرده است یا مجاز به چند کشوری که در زمان اخذ ویزا مشخص گردیده است و اجازه ورود به کشورهای دیگر حوزه شینگن را ندارد. زمان این نوع ویزا نیز بسته به صلاحدید افسر و شرایط متقاضی ویزا متغییر است و می توانند به شکل های ویزای ترانزیت یا ویزای کوتاه مدت صادر شود.
ویزای شینگن فوری
در صورتی که شما تمایل دارید ویزای شما در کمترین زمان ممکن اخذ شود، می توانید با ما در ارتباط باشید تا تمام مراحل در کمترین زمان ممکن انجام شود و تمامی کارهایتان حل شود. باید توجه داشته باشید که هیچ ارتباط خارج از سیستم سفارت ها وجود ندارد و هر مجموعه ای به شما بگوید که به دلیل ارتباط خاص با سفارت می تواند برای ویزای فوری شینگن اقدام کند باور نکنید. برخی موارد به دلیل خلوتی سفارت ها می توان فوری اقدام کرد. در برخی از زمان ها از سال که درخواست سفر کمتر است، سریعتر می توانید به سفر خود برسید.
ویزای شینگن ارزان
به طور کلی گرفتن ویزای شینگن قیمت ثابت و مشخصی نداردو این نداشتن قیمت ثابت باعث به هدر رفتن هزینه های برخی از مسافران، به دلیل عدم آگاهی شده است. ویزای شینگن ارزان یعنی می توانید با ارزان ترین قیمت ویزای شینگن خود را بگیرید و به این معناست که هزینه ای کمتر نسبت به خدماتی که می خواهید بگیرید می پردازید. به یاد داشته باشید که هزینه سفارت برای یک فرد بزرگسال 60 یورو و برای کودکان 30 یورو است که این مبالغ نیز بستگی به شرایط تغییر می کنند.
مدارک لازم برای اخذ ویزای شینگن
برای اخذ ویزای شینگن باید مدارک خاصی را به سفارت ارائه دهید تا بتوانید ویزا را دریافت نمائید و در روز مصاحبه بایستی مدارک خود را ترجمه شده تحویل سفارت دهید. باید ببینید که قصد سفر به کدام کشور را دارید زیرا شرایط برای هر کشور متفاوت می باشد مثلا کشور آلمان مدارک شما را به زبان فارسی هم از شما تحویل می گیرد.
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
- دو قطعه عکس رنگی با زمینه سفید مانند عکس پاسپورت( سایز عکس بستگی به این دارد که از کدام کشور عضو اتحادیه ویزا را تهیه می کنید )
- فرم درخواست ویزا: پر کردن این فرم باید کامل و بدون نقص باشد در غیر اینصورت به درخواست شما ترتیب اثر داده نمی شود.
- سندمالکیت
- گواهی اشتغال به کار
- پاسپورت: بایستی از شروع سفر سه ماه اعتبار داشته باشد و حداقل دو صفحه خالی داشته باشد. به همراه داشتن تمام کپی ویزاهای قبلی نیز اجباریست.
- پرینت حساب بانکی با مهر و امضای شعبه
- بیمه درمانی مسافرتی با پوشش کامل خدمات درمانی: شرکت بیمه باید حداکثر 3 هزار یورو از هزینه ها را قبول کند و مورد تائید تمام کشورهای عضو شینگن باشد.
- پرینت رزرو بلیط برگشت: این پرینت بایستی در زمان ورود به کشور مقصد به ماموران گمرک ارائه گردد. فقط تا زمانی که صادر شدن ویزای خود مطمعن شدید بلیط برگشت را بخرید.
- اصل دعوتنامه یا تائیدیه رزرو هتل: اگر از شخصی دعوتنامه دارید باید حتما آن را ارائه دهید.
- باید مجموع مدارک ترجمه شده به سفارت تحویل داده شود.
شرایط اخذ ویزای شینگن
- مدارک متقاضی
- شرایط سنی متقاضی
- سابقه سنی متقاضی
به صورت کلی منعی برای هیچ شخصی برای درخواست ویزا وجود ندارد. اتحادیه اروپا قوانین جدید اخذ ویزای شینگن را در سال 2020 تعیین کرده است. در صورتی که این شرایط را دارا نباشید درخواست ویزای شینگن شما رد می شود. شرایط گرفتن ویزای شینگن بدین شرح است:
تمکن مالی مناسب: وضع مالی خوب به افسران ویزا ثابت می کند که فرد متقاضی در پرداخت هزینه های اقامت و خرج روزانه خود با مشکلی مواجه نخواهد شد و برای پرداخت این هزینه ها، از شخص دیگری کمک نخواهد گرفت.
گردش حساب بالا: فرد متقاضی برای ویزای شینگن باید گردش حساب مالی 6 ماه آخر حساب بانکی خود را ارائه کند. افسران ویزا، میانگین مبلغ های ورودی و خروجی فرد متقاضی ویزا را در 6 ماه اخیر محاسبه می کنند و بر طبق آن برای اعطا یا عدم اعطای ویزا تصمیم گیری می کنند.
تعیین هدف سفر: با این کار به افسران ویزا کمک می کنند تا برای اعطای ویزا تصمیم گیری کنند.
برای اخذ ویزای شینگن ابتدا باییستی کشور مورد نظر خود را انتخاب کنید. برخی از کشورهای عضو شینگن شرایطی سختر از سایر کشورها برای ارائه ویزا دارند و برای اطلاع از این کشورها و این گونه اطلاعات بهتر است با مشاورین آگاه در ارتباط باشید. در کل برای اخذ ویزای شینگن باید دارای شرایطی باشید که یکی از این شرایط مربوط به مدارک شماست. مدارک شما باید نشان دهنده این باشد که حتما شما به ایران بازمیگردید. در صورتی که مدارک شما نشان دهنده این موضوع نباشد، سفارت با درخواست شما موافقت نمی کند. این سختگیری ها بدون دلیل نیست و مهمترین دلیل آن نگرانی کشورهای توریستی از بابت تسخیر خاک آنها توسط گردشگران است.
نحوه اخذ ویزای شینگن
بهتر است برای دریافت ویزای شینگن دعوتنامه داشته باشید. بنابراین اگر یکی از اقوام شما مقیم کشورهای حوزه شینگن است از آنها بخواهید که برای شما دعوتنامه ارسال کند. بعد از دریافت دعوتنامه می توانید برای اخذ ویزای شینگن تقاضا دهید. اگر دعوتنامه غیر فامیلی دارید بهتر است که از طریق سفارت کشورهای آلمان، فرانسه، اتریش و هلند اقدام کنید، زیرا سایر کشورها به دارندگان دعوتنامه غیرفامیلی به سختی ویزا می دهند. اگر دعوتنامه ندارید بهتر است از طریق سفارت اتریش اقدام کنید. پس از انتخاب سفارت مورد نظر باید وقت سفارت را بگیرید و در زمان تعیین شده برای تحویل مدارک، حضور در مضصاحبه و انگشت نگاری به سفارت مراجعه کنید. اگر مدارک کامل باشد، و هیچ مانعی وجود نداشته باشد سفارت اقدام به صدور ویزا برای شما می کند. در روز مصاحبه باید هزینه ویزای شینگن را نیز بپردازید.
هزینه ویزای شینگن چقدر است؟
زمانی که قصد اقدام برای اخذ ویزای شینگن را دارید، بایستی هزینه ای را به دلار یا یورو به سفارت بپردازید. این هزینه با توجه به کشوری که به آن مسافرت می کنید و برای آن ویزا می گیرید متفاوت است. اما یک قانون کلی وجود دارد، از افراد زیر 6 سال هزینه ای برای ویزا دریافت نمی کنند. افراد بین 6 تا 12 سال هزینه ای کمتر از افراد بالغ می پردازند. افراد بالای هشتاد سال نیز از پرداخت هزینه برای سفارت معاف هستند. در سفارت ها شما باید به صورت نقدی این مبلغ را به دلار یا یورو پرداخت کنید اما در برخی دیگر از سفارت ها مانند سوئد باید مبلغ را به وسیله کارت های اعتباری بین المللی معنبر پرداخت کنید.
قیمت ویزای شینگن تضمینی با توجه به نوع ویزای ورد که می تواند به دو صورت سینگل یا مولتی باشد، مشخص می گردد. هزینه لازم برای ویزای شینگن 200 الی 600 یورو می باشد. این هزینه بستگی به کشوری دارد که از آن اقدام می کنید و مدارکی که می بایستی تحویل دهید دارد.
سخت ترین کشور برای گرفتن ویزای شینگن
کشورهای فرانسه، اتریش، آلمان و هلند سخت ترین شرایط اخذ ویزای شینگن را با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی برای ایران وضع کرده اند. فرانسه به کسانی که تا به حال سفر خارج از کشور نداشته اند ویزا نمی دهد. آلمان نیز به دلیل اعلام بیش از حد پناهندگی از سوی ایرانیان شرایط ویزای شینگن را برای ایرانیان سخت کرده به طوری که اگر دعوت نامه نداشته باشید شانس گرفتن ویزا برایتان صفر خواهد بود؛ همچنین برای گرفتن ویزای شینگن اتریش و هلند بایستی مدارک مالی قوی به سفارت ارائه دهید.
زمان درخواست ویزای شینگن
شما باید درخواست ویزای شینگن خود را حداقل 15 روز قبل از شروع تاریخ سفر ارسال کنید. ممکن است کنسولگری از شما مدارک بیشتری بخواهد یا زمان بیشتری برای درخواست شما لازم باشد، به همین منظور بین 30 تا 60 روز قبل از زمان سفر برای درخواست ویزا اقدام کنید. شما می توانید حداکثر 6 ماه قبل از زمان سفر برای ارسال مدارک و درخواست ویزا به سفارت اقدام کنید.
از دلایل اصلی ریجکت شدن ویزای شینگن
یکی از دلایل محکم و اصلی ریجکت شدن ویزای شینگن نداشتن دلیل محکم و قطعی در بازگشت از کشور مورد نظر می باشد. اگر شما مدارک کافی برای ارائه اهداف و برنامه سفر نداشته باشید، درخواست ویزای شما رد می شود. نبودن سفرهای قبلی در پاسپورت شما نیز از دیگر عوامل رد شدن ویزای شینگن شما می شود. ورود به فرودگاه های غیر مجاز و وجود مهر آن در پاسپورت فرد باعث رد شدن ویزای شینگن از طرف تمام سفارتخانه های اتحادیه های اروپا خواهد شد.
رفع ریجکتی ویزای شینگن
بهترین کار برای رفع ریجکتی این است که با مدارک کامل بعد از 6 ماه دوباره اقدام کنید. برای این کار، نامه با محتوای تاریخ ریجکتی ویزای قبلی و هدف سفر خود به منطقه شینگن و اثبات تصمیم اشتباه سفارت مبتنی بر ریجکتی خود را بنویسید. معمولا امکان درخواست های بعدی وجود دارد مگر اینکه دلیل درخواست سوء سابقه باشد. داشتن سابقهو مورد ریجکتی ویژگی منفی حساب می شود که درخواست های آینده را دچار مشکل می کند.
درخواست پناهندگی
به کسی که شرایط زندگی در کشور مادری خود را نداشته باشد، صلیب سرخ به آن پناهنده می گوید. پناهندگی با ویزای شینگن به این صورت است که شما پس از گرفتن ویزای شینگن به کشور مورد نظر وارد می شوید و به دولت آن کشور درخواست پناهندگی خود را با دلایل پناهنده شدن تان ارائه می دهید. حدود 78 درصد افرادی که به منطقه شینگ مسافرت می کنند مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر را دارا می باشند.
مراحل اخذ ویزای شینگن
- در ابتدا باید بدانید که به چه نوع ویزایی نیاز دارید که این بستگی به هدف شما از سفر به منطقه شینگن دارد. به همین خاطر ویزاهای متفاوتی وجود دارد مثل ویزای کاری شینگن، ویزای توریستی شینگن، ویزای علمی، ویزای تحصیلی و ….
- قدم دوم مشخص کردن کشور مقصد است. بعد از مشخص شدن باید از طریق سفارت کشور مقصد یا یکی از کنسول گری های کشور مقصد، برای اخذ ویزای شینگن اقدام کنید، اگر قصد سفر به یک کشور را دارید باید از طریق سفارت آن کشور برای اخذ ویزا اقدام کنید؛ اما اگر قصد سفر به چندین کشور را دارید باید درخواست خود را به سفارت کشوری که بیشترین روزهای سفرتان را آن جا می گذرانید بدهید. اگر نمی دانید چه مدت در کشورها اقامت دارید، باید درخواست ویزایتان را به کشوری ارائه دهید که مقصد اولتان است یعنی اولین کشوری که شما وارد آن خواهید شد.
- پیدا کردن مناسب ترین زمان برای ارائه درخواست اخذ ویزای شینگن است. هرچه زودتر برای اخذ ویزا اقدام کنید بهتر است زیرا اخذ ویزا از سفارت کنسول گری زمان بر است. بهترین زمان برای دادن درخواست سه ماه قبل از شروع سفر است.
- گرفتن وقت از سفارت کشور مقصد: برای طی کردن پروسه اخذ ویزای شینگن از سفارت کشور مقصد وقت بگیرید.
- فرم درخواست ویزا را تکمیل کنید. باید آخرین فرم درخواست ویزا را که توسط سفارت ارائه شده دانلود کنید یا از سفارت بگیرید. تمامی قسمتهای آن را با صداقت پر کنید. فرم را در دو نسخه چاپ کنید و هردو را امضا کنید.
- جمع آوری مدارک مورد نیاز برای درخواست ویزای شینگن: برخی از این مدارک عبارتند از: پاسپورت معتبر، بیمه سفر، مدارک شناسائی، فرم درخواست ویزا، اثبات محل اقامت و پشتوانه مالی.
- مشخص شدن زمان مصاحبه: بعد از موارد بالا برای شما زمان مصاحبه تعیین می شود و شما باید در تاریخ تعیین شده به سفارت کشور مورد نظر مراجعه کنید. در روز مصاحبه افسر کنسول مدارک شما را تحویل می گیرد. افسر کنسول در طول مصاحبه از شما در مورد محل اقامت شما در طول سفر، هدف از سفز و … می پرسد.
- پرداخت هزینه اخذ ویزا: هزینه اخذ ویزا توسط کشورهای عضو شینگن تصویب شده است و قابل تغییر نیست. این هزینه با توجه به وضعیت فرد و سن متقاضی متفاوت است.
- در این مرحله باید منتظر پاسخ درخواست اخذ ویزای شینگن خود بمانید. این بررسی درخواست توسط سفارت معمولا 15 روز طول می کشد و ممکن است طولانی تر شود. نهایتا یک دوره 15 تا 30 روزه نتیجه درخواست شما اعلام خواهد شد.